NIŽNÉ RUŽBACHY: Nezmazateľnú stopu v obci zanechal kňaz Eduard Korponay

20.07.2013 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 20. júla (TASR) – Nezmazateľnú stopu v obci Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa, zanechal kňaz a vzdelanec Eduard Korponay. Celý svoj život zasvätil pospolitému ľudu, pozdvihnutiu jeho mravnej, vzdelanostnej a ekonomickej úrovne.
Dodnes sú obyvatelia dediny presvedčení, že jeho práca ovplyvnila životy mnohých ľudí vrátane niekoľkých nasledujúcich generácií. Pôsobenie tejto významnej osobnosti v Nižných Ružbachoch nepripomínajú len dobové dokumenty, ale aj pomník na jeho hrobe, ktorý sa nachádza hneď pri tamojšom rímskokatolíckom kostole. Meno tohto významného kňaza nesie aj regionálny skautský zbor.
Miestny farár Igor Jendruch konštatoval, že tento národný buditeľ, spisovateľ, dramatik, ale predovšetkým múdry muž, ktorý ovládal sedem jazykov, odmietol pohodlie, žil v skromnosti a slúžil obyvateľom tejto goralskej dediny.
Korponay sa do farnosti dostal v roku 1838 a tu aj v roku 1891 zomrel. V historických záznamoch sa spomína ako láskavý, prísny, ale spravodlivý muž. Po príchode do Nižných Ružbách vo svojich listoch a článkoch spomína, že obec bola v tom čase v oblasti kultúry a vzdelania veľmi zanedbaná.
Okrem bohoslužieb, vyučovania sa venoval aj kultúre a divadlu, ktoré malo povzniesť duchovný život prostého človeka. Pre ochotníkov napísal divadelné hry a jednou z najznámejších bola hra Pálenka.
V tých časoch bolo jednou z veľkých nerestí práve pijanstvo. Preto sa Korponay podľa vzoru mnohých bratstiev striezlivosti, ktoré vznikali v Poľsku, spolu so svojím kaplánom rozhodol, že takýto spolok striezlivosti založí aj v Nižných Ružbachoch, čo sa mu podarilo v júni 1845.
„Skoro celá dedina sa zúčastnila prvého zhromaždenia, bolo to asi 500 ľudí. Hneď na tom zhromaždení 225 ľudí sa prihlásilo, že vstúpia do spolku, 119 ľudí si dalo záväzok úplnej abstinencie a ďalšia časť si dala záväzok mierneho pitia,“ pripomína historické fakty terajší miestny farár.
Dodáva, že tento otvorený boj proti všeobecnému neduhu alkoholizmu vtedy na okolí vyvolal veľmi priaznivý ohlas a kladne ho hodnotili nielen cirkevné, ale i svetské kruhy.
Takmer všetci veriaci v obci sa dnes hlásia k rímskokatolíckej cirkvi. Na pobožnosti sa schádzajú v kostole zasvätenom Kataríne Alexandrijskej.
„Náš kostol bol pravdepodobne postavený najskôr v drevenej forme. Je v ňom vzácna krstiteľnica z roku 1303 a je urobená z travertínu. Podľa jej veku sa dá predpokladať, že kostol, cirkevná obec i dedina vznikli niekedy začiatkom 14. storočia,“ uzavrel Jendruch.
 

Vyberte región